Erken Çocukluk Özel Eğitimi
Erken çocukluk özel eğitimi, 0-6 yaş arasındaki gelişim geriliği olan ya da risk altında bulunan çocuklar ile ailelerine sağlanan eğitim hizmetleridir. Yetersizliği olan çocukların tespiti, çocukların ayrıntılı değerlendirilmesi ve sonrasında hem çocuklara hem de ailelerine erken eğitim hizmetlerin sunulması erken çocukluk özel eğitiminin yapıtaşlarındandır.
Yaşamlarının ilk yıllarını çoğunlukla ev ortamında geçiren gelişim geriliği gösteren çocukların öğrenmeleri, ailenin sunduğu yaşantı sonucu olmaktadır. Anne-babalar tüm aile bireylerini günlük yaşama katabilmek için pek çok normal etkinlikte uyarlama yapmak zorunda kalabilmektedirler. Kısacası anne-babalar çocukları için birer öğretmen olmaktadırlar. Bu noktada, aileye verilecek öneriler ve aile eğitiminin önemi ortaya çıkmaktadır.
Gelişim geriliği gösteren çocukların akranlarına yetişebilmeleri için, eğitime olabildiğince erken başlanması gerekmektedir. Ancak, geç tanılama, bu alanda uzman kişi eksiği ve özellikle 0-3 yaş çocuklarına ve onların ailelerine yönelik yapılan çalışmaların yetersiz olmasından dolayı kritik dönemi kaçıran pek çok çocuk bulunmaktadır. Bu yüzden erken çocukluk özel eğitimi alanında uzman öğretmenler tarafından verilen eğitim, çok daha etkili olacak ve hedefe çok daha hızlı ulaşılmasını sağlayacaktır.
KAYNAKÇA:
Birkan B. (2002). Erken Özel Eğitim Hizmetleri